Draag passende schaatsen

Schaatsplezier begint met goed passende schaatsen. Dat betekent dat ze niet te groot en niet te klein moeten zijn, zodat je voeten goed gesteund zijn. Draag een paar goede sokken, liefst zonder voelbare naden. Niet te dik en zeker niet twee paar over elkaar heen.(Combi) Noren moeten mooi om de voet sluiten. Eventueel kun je een zooltje in de schaats leggen om de schaats ongeveer een halve maat te verkleinen. Als je je noren aantrekt moet je de veters bij de tenen en voorvoet helemaal losjes laten zitten. Dit zorgt voor betere doorstroming van het bloed, zodat je geen koude voeten krijgt. De rest mag je wel stevig aantrekken, nadat je de lip van de schaats omhoog getrokken hebt. Steek lange veters terug, zodat je er niet in kunt stappen tijdens het rijden. Meer informatie, ook over het invlechten van de veters kun je bij de begeleider krijgen.

Blaren

Als je toch last krijgt van blaren of gevoelige plekken op je voet, dan kunnen die soms veel pijn doen. Gelukkig kan je proberen ze de volgende keer te voorkomen door op de plek waar je last hebt op je voet/enkel een Leukoplast te plakken (liever geen pleister, want die gaat schuiven waar het verbandje zit, waardoor je toch nog last krijgt). Dan wordt de huid minder snel beschadigd en heb je minder last. Vooral bij nieuwe Noren is het leer nog hard en stug, waardoor je sneller last hebt van pijnlijke plekken. Je kunt het leer wat zachter maken door aan de binnenkant een doek met wat brandspiritus te deppen en het leer daar wat te kneden.Als je eenmaal een blaar hebt, kun je hem beter met rust laten, niet doorprikken en laten uitdrogen. Als hij toch open gaat, moet je hem schoonmaken met wat Betadine en afdekken met een pleister, zodat je geen last krijgt van de wond.

Schaatsenruilbeurs

Voor goede gebruikte- en ook nieuwe schaatsen, kijk op de site van schaatswinkel Het Liewegje.

Warming-up

Wat ook helpt om blessures te voorkomen is ervoor zorgen dat je niet ineens heel hard begint te sporten. Beter is het om rustig op te warmen met wat rustige oefeningen voordat je een sprint begint. De begeleiders letten erop dat ze hun les zo indelen dat je rustig je spieren opwarmt (bijvoorbeeld door een rondje in te rijden) voordat je heel hard op snelheid gaat oefenen.

Advies

Als je nog vragen hebt over de schaatsen, kleding of blessures kun je altijd naar je jeugdschaatsbegeleider gaan voor meer informatie, of mailen met de jeugdschaats-coördinator. We helpen je graag om meer uitleg te geven.