Cornelius Kersten in de Olympic Oval in Beijing 2022

Cornelius Kersten. lid van SSVZW (Schaats- en Skatevereniging Zwanenburg in the Olympic Oval Beijing, 2022

Cornelius Kersten, Olympiër en lid van SSVZW
Allereerst willen wij Cornelius Kersten uit Heemstede heel veel succes wensen bij de Olympische spelen in Peking/Beijing waar hij uit komt op de 1000 en 1500 meter en misschien de 500 meter. Het is heel bijzonder dat een lid van de club dat klaar speelt. De weg hierheen was niet alledaags en met veel hobbels die glad gestreken moesten worden. Met een ijzeren discipline en taai doorzettingsvermogen heeft hij die barrières genomen. Dat hij goed kon schaatsen en skeeleren was voor ons geen wonder, want in de jeugd reed hij iedereen al aan flarden, maar de top te halen, is een ander ding. Daar komen nog meer zaken kijken .

Schaatsen voor Groot-Brittannië
De top in Nederland is best wel hoog en breed en om daarin een plaats te vinden was heel moeilijk, hij besloot daarom in 2014 al om voor Engeland uit te gaan komen. Dit was mogelijk omdat hij een Brits paspoort heeft. Zijn moeder Nadia komt uit Engeland. Het gezin Kersten is trouwens zeer sportief, Nadia (moeder) zit in ons bestuur en organiseert bij onze club de Shorttracksectie , tweeling Koen en Oliver (broers) verzorgen de shorttracktrainingen. Terwijl Michiel (vader) bij ons succesvol skeeler training geeft om de zomermaanden. Na een succesvolle reeks Worldcup wedstrijden in Polen, Noorwegen, de Verenigde Staten en Canada, kwam op 4 januari het verlossende bericht van de British Olympic Association (BOA) dat Cornelius Groot-Brittannië op de winterspelen 2022 mag vertegenwoordigen. Daarmee is het de eerste Britse schaatser in dertig jaar die aan de startstreep van een langebaanwedstrijd staat.

Een droom realiseren met filterkoffie
Cornelius moest zijn Olympische droom wel allemaal zelf organiseren: trainers, schema’s, trainingskampen en wedstrijden in het buitenland. Na een jaar verblijf in Galgary (Canada) verhuisde hij twee jaar geleden naar Heerenveen om veel in Thialf te kunnen trainen. Cornelius heeft een relatie met Ellia Smeding (haar moeder komt ook uit Engeland ) en zodoende heeft ook zij een dubbel paspoort. Samen hebben zijn de laatste jaren hard gewerkt aan een Olympische droom. Om die droom te kunnen bekostigen startten zij Brew’22, een koffiebedrijf. Zij zijn gespecialiseerd in filterkoffie voor één kopje zonder ingewikkeld apparaat, met koffie voor een betere wereld . Zij willen de boeren in landen als Brazilië, Colombia, Guatemala en Ethiopië een eerlijke prijs geven én met de opbrengst hun Olympische ambities financieren.

Team Worldstream Corendon: de grote sprong voorwaarts
Afgelopen zomer kwam ook de mogelijkheid om aan te sluiten bij het Team Worldstream Corendon, de ploeg van Koen Verweij en Jutta Leerdam . De focus kwam hierdoor helemaal op het schaatsen te liggen, met de goede coaches (Rutger Tijssen, Kosta Poltavets en Daniel Greig) zijn grote stappen voorwaarts gezet met als hoogtepunt in januari 2022 een vierde plek op de 1000 meter op de Europese kampioenschappen in Thialf in Heerenveen.

Opvolger van Arjan van der Kieft
Als hij deze stijgende lijn vast weet te houden kan hij in Peking nog voor verrassingen zorgen. Met zijn deelname treed Cornelius in de voetsporen van Arjan van der Kieft die elf jaar geleden namens Nederland aan de Olympische Spelen deelnam. Alleen was Arjan gespecialiseerd in de lange afstanden (vooral de 10 kilometer) en is Cornelius een specialist op de 1000 meter.

Peter van der Klauw, penningmeester SSZVW

Cornelius Kersten schaatsers voor Engeland

Vergelijkbare berichten