Schaatslessen voor de jeugd wordt op de ijsbaan altijd “Jeugdschaatsen” genoemd.

Ben je tussen de 6 en 16 jaar en wil je beter leren schaatsen? Dit is je kans! Schaats- en Skatevereniging Zwanenburg e.o. organiseert ieder jaar samen met de andere ijsclubs schaatslessen voor de jeugd op zaterdagochtend. Spelenderwijs maak je kennis met bewegen op glad ijs, veilig vallen en weer opstaan. Zodra de gang erin zit gaan we ook het onderdeel remmen en pootje over goed oefenen.

De lessen zijn gebaseerd op het KNSB vaardigheidspaspoort (zie hieronder). Dit paspoort is voor de trainers een leidraad voor de vorderingen over de verschillende jaren. Aan het eind van het seizoen worden een aantal proeven afgenomen waar een diploma aan gekoppeld is. Op de achterzijde van dit diploma worden de proefresultaten en de vorderingen voor het paspoort ingevuld.

Het seizoen wordt afgesloten met de “Jeugdelfstedentocht” op de ijsbaan, waarna de diploma’s uitgereikt worden. Bovendien kun je tweemaal aan wedstrijdjes deelnemen.

Lijkt het je leuk? Meld je dan aan. De lessen worden gegeven op de IJsbaan Haarlem, IJsbaanlaan 2, 2024 AV Haarlem. Klik op onderstaande blauwe button om je aan te melden. Je kunt kiezen uit een halfseizoen (10 lessen) of een heel seizoen (20 lessen + de Jeugdelfstedentocht + twee wedstrijdjes).

Praktisch informatie Jeugdschaatsen seizoen 2021-2022

Wanneer: zaterdag van 08:20 tot 09:20 uur
Voor wie: schaats les voor jeugd en jongeren 8 t/m14 jaar

Kosten deelname jeugdschaatsen voor een heel seizoen (20 lessen), inclusief toegang tot de ijsbaan en de les/training, zijn:

  • Zaterdag Jeugdschaatsen 8 t/m 11 jaar € 95,-
  • Zaterdag Jeugdschaatsen 12 t/m 14 jaar € 129,-

Kosten voor half seizoen (oktober-december of januari-maart (10 lessen), inclusief toegang tot de ijsbaan, les/training, zijn:

  • Zaterdag Jeugdschaatsen 8 t/m 11 jaar € 65,-
  • Zaterdag Jeugdschaatsen 12 t/m 14 jaar € 99,-

Er zijn geen verdere bijkomende kosten, zoals lidmaatschap van de vereniging.

Voor meer informatie of vragen over het jeugdschaatsen kun je bellen naar 06 21804673 of mail naar ledenadministratie@ssvzw.nl

De coördinator van het jeugdschaatsen is Jan-Dick Verkerk

KNSB Schaatsvaardigheidsbewijs
In het seizoen 2013 – 2014 is het KNSB vaardigheidspaspoort geïntroduceerd. In een schaats- of inline skate les leer je verschillende dingen die belangrijk zijn voor het schaatsen. En daar kan je dan ook een vaardigheidspaspoort bij halen. Hierin staat precies wat je allemaal hebt geleerd op de schaats en op de inline-skates. Niveau 2 is voor kinderen die net begonnen zijn met schaatsen en niveau 7 voor kinderen die al langer les hebben.

Toegang tot de ijsbaan / Abonnementen
Alle kinderen dienen altijd in het bezit te zijn van een geldig abonnement. Dit abonnement dient men bij het binnenkomen altijd ongevraagd te tonen. Het is de met de kinderen meegekomen ouders en/of andere kinderen niet toegestaan op het ijs te staan, lopen of zelf te schaatsen.

Kleding en Handschoenen
Op het ijs kan het best koud zijn. Zeker als het waait zorgt de wind dat het nog kouder aanvoelt. Dat heet de wind chill factor. Aan de andere kant ben je soms zo hard aan het schaatsen dat je het daar weer heel warm van krijgt. Het lekkerst schaatst het als je verschillende kledinglagen draagt, zodat je je temperatuur goed op peil kunt houden, bijvoorbeeld een (fleece)trui of maillot en daarover heen een (winddichte) laag, zoals een trainingsbroek of jas. Zorg altijd dat je kleding draagt waarin je je goed, vrij kunt bewegen en je knieën en armen kunt buigen. Op het ijs zijn de kinderen verplicht om handschoenen te dragen en wij adviseren ook om de kinderen een muts of helm te laten dragen. Ski-broeken zijn voor schaatsen niet ideaal (je kunt daarin niet goed door je knieën zakken).

Schaatsen
Om goed te leren schaatsen adviseren wij combinoren. Op deze schaatsen sta je stevig op het ijs en je enkel worden door de harde schoen gesteund. Een (goedkoop) alternatief zijn Easy gliders van Zandstra. Hockey en kunstschaatsen kunnen ook, maar zijn minder stabiel en daardoor minder geschikt. Regelmatig vind je goede en niet dure aanbiedingen op Marktplaats. Ook Schaatsenruilbeurs, Liewegje 20 in Haarlem of Jan van der Hoorn Schaatssport in Ter Aar hebben vaak goede tweedehands schaatsen in de verkoop, natuurlijk kun je bij deze twee gespecialiseerde winkels ook nieuwe schaatsen kopen. Je krijgt hier vakkundige adviezen. Het belangrijkste van schaatsen is dat zij goed geslepen zijn. Laat de begeleider/instructeur van de schaatslessen dit controleren als je hier onzeker over bent.

Niet schaatsen als de dweilmachine op het ijs is
De kinderen mogen voor het begintijdstip niet op het ijs komen, maar moeten langs de baan blijven staan tot ze toestemming krijgen via de microfoon of van hun begeleider. In principe is dit als de dweilmachine van het ijs is. Zolang de dweilmachine op het ijs is mag er dus niet worden geschaatst voor jouw eigen veiligheid!