Nieuwsbrief 31 januari 2021

Het is jammer dat er nog geen strenge vorst is geweest, maar wat ons betreft mag het komen! Wij zijn er klaar voor, het water staat weer op het veld. Door de Corona-maatregelen zullen we wel beperkingen hebben, maar we denken dat het terrein groot genoeg is om mogelijkheden te kunnen bieden en om veilige afstand te houden. Dit doen we natuurlijk niet alleen: we hebben contact met gemeente, KNSB en andere clubs om mogelijkheden af te stemmen. Als er ijs ligt, dan laten we dat natuurlijk aan jullie weten. Voor nu vinden we het ook leuk om middels deze nieuwsbrief in het kort te vertellen waar de club zich mee bezig houdt.

Waterdicht maken van het veld
De dijk om de ijsbaan liet op een aantal plaatsen water door, dit was goed te zien aan de plassen die op de wielerbaan naast de ijsbaan ontstonden. De afgelopen 2 zomers zijn we aan de slag gegaan om zeil rond de ijsbaan in te graven, hiervan zien we nu ook het resultaat. Doordat er minder water wegloopt, hoeven we minder bij te pompen. Hierdoor ontstaat er minder stroming, wat de ijsvloer ten goede komt. Het hoeft nu alleen maar te gaan vriezen.

Verlichting
Het is natuurlijk snel donker in de winter. Dan is het heel fijn als we ook in de avonduren kunnen schaatsen. We hebben nog eens kritisch gekeken naar de verlichting in de masten. De masten hebben de langste tijd gehad en zijn aan vervanging toe. Een aantal masten hebben we nog een beetje op kunnen lappen, maar de mast aan de zijkant is stuk. We willen kijken of we dit gefaseerd kunnen vervangen voor LED verlichting, wat ook weer een stukje energiebesparing met zich meebrengt.

Daarnaast is er een begin gemaakt met een soort sfeerverlichting rond het veld. Een lang lint van lampjes die we kunnen ophangen als er ijs ligt. Niets is leuker om dan te kunnen schaatsen. Deze verlichting gaat ook gebruikt worden door de skeeler afdeling van de vereniging om het mooie wielerparcours rond de ijsbaan in het voor- en najaar te verlichten en dus s ’avonds langer door te kunnen rijden.

Koek en zopie
We willen in de toekomst de koek-en-zopie iets groter maken en goed afschermen, zodat de kinderen na een tijdje op het ijs zich kunnen opwarmen en bijkomen van hun inspanningen met heerlijke warme chocomelk van de club natuurlijk. Dit zal nu met Corona lastig te realiseren zijn, maar we zullen kritisch kijken of en hoe we dit kunnen doen. Het kan uiteraard best koud zijn met zo’n oostenwind (laat maar komen). Er is gelukkig genoeg ruimte om bankjes en stoelen rondom het ijs te plaatsen met ruim voldoende afstand.

Vrijwilligers
Soms weet je niet wat er allemaal gedaan wordt of moet worden. In principe hoeft dat ook niet, maar als je het leuk vindt en wat tijd over hebt ben je van harte welkom. Er wordt ieder woensdag gewerkt aan het terrein en opstal met een ploegje van ongeveer 10 man onder de bezielende leiding van Weite (voorzitter van de Bataaf). We zitten tenslotte op een gezamenlijk terrein. De een komt een hele dag, de ander een halve dag en een derde komt alleen bepaalde werkzaamheden doen. Het parcours is 1,2 km lang en er staan voor ruim 2 km bomen en struiken langs. Tussendoor is er ook nog een mountainbikeparcours Dit moet allemaal bijgehouden moet worden, maar er zijn natuurlijk ook de plantsoenen en de grasvelden die de nodige zorg vergen. Hiernaast liggen er tegels scheef en moet er her en der afwatering worden gemaakt. Vaak lekker buiten werk, alhoewel we ook administratie, bestuur en binnen klussen hebben en de choco komt ook niet vanzelf in het bekertje.

Mocht je interesse hebben, dan kun je contact opnemen per mail of telefoon (Peter 06 21804673) en ook Weite is altijd aanspreekbaar. Nu met Corona is het wellicht wat moeilijker, maar straks kan het weer en wordt het weer lekker druk met het uitlopen van het groen in het voorjaar.

Kunstijs
Kunnen uw kinderen niet wachten op het natuurijs. Voor hen is er een mogelijkheid om zich op zaterdagmorgen uit te leven en te kunnen leren schaatsen op de ijsbaan in Haarlem. Informeer naar de mogelijkheden, ook al zijn deze door corona momenteel beperkt. Lukt het dit jaar niet meer, onthoud het dan zeker voor volgend jaar.

Shorttrack
Kun je al een beetje schaatsen, dan is shorttrack ook een leuke nieuwe uitdaging. Dit wordt steeds populairder, laag over het ijs vliegen in een scherpe bocht in allerlei spelvormen. Wil je dit eens uitproberen, er zijn in verschillende maten schaatsen en helmen aanwezig die je kunt huren. Ook al doet de naam anders vermoeden, Shorttrack Haarlem is een leuke en actieve afdeling van onze club.

Ook zijn we met de IJsbaan Haarlem en onze gemeente bezig om scholen met de bus naar Haarlem te brengen en daar kennis te laten maken met het schaatsen. Jammer dat corona daar een stokje voor steekt, maar wat in het vat zit verzuurt niet zullen we maar zeggen. Wij vinden het natuurlijk leuk om zoveel mogelijk kinderen van Zwanenburg daarheen te brengen, praat er eens over op school of zij geïnteresseerd zijn om hieraan mee willen doen.

Skeeleren
Het skeeler seizoen is nog ver weg (we hopen natuurlijk eerst nog op natuurijs). Toch willen we graag alvast laten weten dat we de eerste maandag na het ingaan van de zomertijd (29 maart) weer van start gaan op iedere maandag en woensdag voor groot en klein.

Tot slot
Ook al hebben we nog niet alle facturen verstuurd, wij willen hierbij wel alvast onze leden bedanken voor hun bijdrage. Het maakt niet uit of je nu heel actief bent of al jaren wacht op natuurijs, wij hebben gewoon die steun hard nodig! Zonder die steun kunnen we dit allemaal niet blijven realiseren, het is toch mooi dat we nog zoiets hier hebben.

Tot kijk en doe voorzichtig.

Schaats en Skate Vereniging Zwanenburg

Aanmelden via een mail aan de ledenadministratie@SSVZW.nl

Het lidmaatschap voor de landijsbaan is € 10,- ons rekeningnummer is NL34RABO 0324 6159 57